Tradizioni Italiane

De aller fleste av oss har et forhold til pasta. Det være seg spagetti med kjøttboller, kjøttdeig eller pølser, lasagne eller makaroni i tomatsuppe. Barndomsminner eller kulinariske mesterverk til familiemiddagen. Pastaen kan brukes til mange anledninger, og skuffer sjelden. Med litt kreativitet og det rette tilbehøret så er det kun fantasien som setter grenser for hvordan et pastamåltid kan tilberedes og serveres.

Mat for historiebøkene

Pasta forbindes i dag med Italia og italienske retter, og finnes i nærmest uendelig mange former og farger. På sider som barilla.com går matglede og inspirasjon hånd i hånd med kunnskap og gode tips, og det kan være en fin avveksling for mange med litt variasjon fra de rettene som typisk serveres på norske middagsbord. Ikke et vondt ord om mors tradisjonelle lasagne eller fars legendariske spagetti carbonara, men det vil ikke skade noen å prøve en ny oppskrift i det minste.

Italia er kjent som den hvetebaserte pastaens opprinnelsesland, men historikerne kommer nok aldri til å bli enige om hvor ideen oppstod første gang. Nedtegnelser helt fra det første århundre beskriver deigbaserte matprodukter som tilberedes ved å kokes. Rismel ble bukt i Østen, bedre kjent som nudler, og noen mener at Marco Polo tok med seg ideen om pastaen til Europa i det 13.århundre. Ideen om deigbaserte produkter som ligner dagens pasta har nok oppstått flere steder i verden, og det nyter vi veldig godt av i dag.

I Norge er vi ikke nødvendigvis kjent for å være de første til å kaste oss over nye mattradisjoner, men når vi først finner ut av det så går vi gjerne inn med alt vi har. Den tradisjonelle norske maten er ikke for alle, så da kommer pasta, taco, pizza eller til og med sushi godt med. Det er ikke lett å finne nedtegnelser som forteller når pastaen virkelig gjorde sitt inntog i Norge, men det er vel ikke så virkelighetsfjernt å tro at det ikke tok så lang tid før den forholdsvis enkle retten fant veien til oss også.

Variasjoner av en tradisjon

Pasta kan brukes til alle anledninger, og den gode, gamle utvikles den dag i dag. Med fokus på nye metoder for bærekraftig produksjon av mat så er også den tradisjonelle pastaen arena for innspill og endring. Med hvete som basis i godt over tusen år, har nye og spennende varianter med linser som basis kommet på markedet. Det er nok ikke for alle, men med tiden vi er inne i så er det et alternativ det er verdt å gi en sjanse.

Utviklingen av pasta og pastaretter holder følge med vår egen utvikling og framskritt. Men for veldig mange er også pasta knyttet til gode minner, og enkle spagettiretter på middagsbordet i barndommen. Og den dag i dag kan spagetti, kjøttboller og litt ketchup gi litt lys på en mørk kveld, og det er det verdt å ta vare på.

Legg att eit svar