Mange typer mat henger sammen med ulike typer høytider. Dette er forskjellig fra land til land og her skal vi gå nærmere inn på hva som er populært ved de ulike høytidene i Norge.
De fleste av oss feirer en del ulike høytider, men vi skal gå igjennom de som tradisjonelt sett har blitt feiret lengst i Norge.
Fastelavn
Dette var tradisjonelt kvelden før fasten begynner, så derfor spiste man litt ekstra mye før fasten begynte. Det er ikke mange som faster lengre, men tradisjonen med fastelavnsboller opprettholdes fortsatt.
Påske
Det finnes en rekke påsketradisjoner. Noe som tradisjonelt sett har blitt spist i påsken er påskelam. Dette er en tradisjon som kommer fra kristen tro, der lammet symboliserer offer.
17. mai
Dette er en av de få høytidene som ikke har med kristendommen å gjøre. Den handler mer om grunnloven og hvordan Norge etterhvert ble et fritt land. Dette er barnas dag og i matveien går det derfor mye i is og pølser. Dette er mattradisjoner som er svært populære og det er ofte en konkurranse i å spise flest is eller flest pølser.
Den litt eldre garde pleier å starte dagen med et koldtbord eller en champagnefrokost. Deretter går det i mye alkohol, men også pølser og is. Det er en dag der man går mye og spiser mye stående.
Pinse
Når det kommer til pinse er det fisken som er høydepunktet, dette kommer fra troen på at Jesus skal ha mettet 5000 mennesker med bare fem brød og to fisker. Dette er en høytid som blir mindre og mindre feiret.
Jul
Julen er en av de store høytidene i Norge og tradisjonelt sett har det vært her majoriteten av feiringa har foregått. Det er ofte mye planlegging når det kommer til jul, med både julekaker som lages (helst syv sorter) og kjøtt som skal prepareres. Julen varer tradisjonelt sett nesten hele desember og det er en måned vi unner oss utrolig mye godt.
Det finnes jo en rekke ulike tradisjoner når det kommer til julemat avhengig av hvor du bor i landet. Det finnes tradisjoner for å spise ribbe, pinnekjøtt og ulike typer fisk rundt omkring i Norges land. Til felles har disse rettene at de ofte blir servert med ulike typer poteter, stappe, rotgrønnsaker, saus og godt fett!
Det finnes også tradisjoner for å spise multekrem, riskrem og ulike typer julekaker til dessert. Vi setter også ut julegrøt til nissen!
Nyttårsaften
Nyttårsaften har blitt en fest for mange, med mye alkohol innabords. For barnefamilier er dette også en høytid som blir feiret, mange gjør dette med kalkun og godt tilbehør, mens andre ikke gjør noe stort ut av dagen. Dette er en høytidsdag som ikke nødvendigvis feires av alle.